torsdag 27. september 2012

Kvalitetsblogging

Nå blogges det så mye og så godt blant dere norsk2-studenter at jeg bare rekker å lese alt, ikke kommentere. Jeg leser altså alt - med fornøyelse og stort utbytte.

På samlinga i neste uke tar vi ei bloggeøkt med praktiske tips og triks om bruk av bloggverktøyet og en prat om dine erfaringer. Hva har du igjen for blogginga? Fint hvis du kan nevne et innlegg (i en annens blogg) som du synes særlig om og en god kommentar du selv har fått.

Kanskje noen av dere kan bli flinkere til å lese og kommentere hverandre - i grupper på fire-fem?

Hvordan vi lærer i det 21. århundre

fredag 21. september 2012

Smart læring

"En rekke norske skoler har stengt tilgangen til sosiale medier. Samtidig etterspør flere organisasjoner bedre kompetanse i samarbeid og samhandling og en bedre utviklet evne til å skape ny kunnskap sammen.

Sosiale medier er teknologier for kommunikasjon og samhandling, for å dele ideer og skape kunnskap, og for å lære sammen. Hvorfor tas ikke disse mulighetene i bruk i skolen? Og hvorfor opplever lærere dem som forstyrrende for undervisningen?"

Det over er fra forordet til boka "Smart læring" av Arne Krokan (Fagbokforlaget 2012). Vi trenger input og erfaring. Les boka og blogg.

Tror du at du lærer best og mest, blir kompetent i det digitale kunnskapssamfunnet, ved å sitte alene og lese pensum? I beste fall får pensum deg til å jakte på annet interessant stoff og nye sammenhenger. La oss si at du oppdager noe spennende, "ser" "ting" på nye måter, får ideer til opplegg og anvendelser i skolen. Da kan jeg, de andre Norsk2-studentene, Norsk2-lærerne og alle andre lære av deg. Hvis du presenterer dine nyvinninger i bloggen. Det er det stadig flere av dere som gjør - bedre og bedre.

onsdag 5. september 2012

Nyttige IKT-verktøy

Med det som i overskrifta kalles IKT-verktøy menes både programvare i vanlig forstand (Scribus, PhotoFiltre, Audacity, ScreenHunter) som må installeres på maskinen, og ”verktøy” som vi får tilgang til med en nettleser (Prezi, Weebly).
De seks ”applikasjonene” er nyttige både privat og pedagogisk, lette å lære og gratis.
Jeg omtaler dem i omvendt kronologisk rekkefølge i forhold til når jeg tok dem i bruk – gjorde dem til ”mine” verktøy.

Prezi - the zooming presentation editor
Jeg fikk høre om Prezi første gang i april 2010. På et kurs om ”IKT i fag” fortalte Eva Nohr om presentasjonsverktøyet. Etter ei kjapp utprøving så jeg ikke potensialet.
Så, på et seminar om ”Læringsarenaer i endring – Fleksibel læring og læringskultur”, i februar 2011, fikk jeg se Atle og Geir bruke Prezi. Det ga meg inspirasjon til å lage min første ordentlige presentasjon. Endelig skjønte også jeg at Prezi er et meget potent presentasjonsverktøy.
”Prezi is a web-based presentation application and storytelling tool that uses a single canvas instead of traditional slides. Text, images, videos and other presentation objects are placed on the infinite canvas and grouped together in frames. The canvas allows users to create non-linear presentations, where users can zoom in and out of a visual map. A path through different objects and frames can be defined, representing the order of the information to be presented. The presentation can be developed in a browser window, then downloaded so that an Internet connection is not needed when showing the presentation.”
(http://en.wikipedia.org/wiki/Prezi)

Weebly
På en wiki om digitale læringsressurser fant jeg en henvisning til Weebly. Denne lage-nettside-tjenesten ble umiddelbart et kjært bekjentskap. 4. februar laget jeg en god begynnelse på ei nettside, mest for å prøve ut de funksjoner Weebly byr på.
Du kan lage nettside med blogg, med dra-og-slipp grensesnitt, velge mellom mer enn 70 ulike design, får hosting inkludert, og det er gratis. Jeg setter særlig pris på bildegalleri og slides. Blogg i nettside gir mulighet for tilbakemeldinger. Se resultatet her.
”How many people have good information that they would like to put on the web, but currently don't know how? Maybe it's because they don't have a web host, maybe it's because they don't know how to write a web page and upload it. Whatever it is, web content creation needs to get easier, and I think this is the next step. Want a three column layout? Drag and drop. Add Google AdWords to your site? Drag and drop. Then double click it, and set your options from easy drop-down-menus.”
(http://en.wikipedia.org/wiki/Weebly)

Scribus
Scribus fant jeg frem til i september 2010 da noen studenter prøvde å ”tøye” Word til det umulige. Jeg har fra tid til annen prøvd å finne et ”vennlig” program for desktop publishing. Denne gangen fant jeg det.
Scribus egner seg til kreering av plakater og brosjyrer. Bruk en farge eller et bilde som bakgrunn. Bilder og tekstbokser plasseres ”oppå” og kan dras og roteres som du vil. Se eksempel her. (I dette innlegget også mer om Scribus (om installasjon og henvisning til annen blogg som er positiv til programmet)).
”Scribus is a desktop publishing (DTP) application, released under the GNU General Public License as free software. It is based on the free Qt toolkit, therefore native versions are available for Linux, Unix-like, Mac OS X, OS/2, and Microsoft Windows.
Scribus is designed for flexible layout and typesetting and the ability to prepare files for professional quality image setting equipment. It can also create animated and interactive PDF presentations and forms. Example uses include writing small newspapers, brochures, newsletters, posters and books.
Scribus supports most major image formats including scalable vector graphics (SVG). Professional type/image setting features include CMYK colors and ICC color management. It has a built-in scripting engine using Python. It is available in more than 24 languages.”
(http://en.wikipedia.org/wiki/Scribus)

PhotoFiltre
I januar 2008 ble jeg tipset om PhotoFiltreDinSide. Siden har dette programmet vært min beste ”venn”. PhotoFilte er, i motsetning til mange andre bildebehandlingsprogram, intuitivt lett å bruke.
”Programmet er meget funksjonsrikt, og har et ryddig grensesnitt. Du har en rekke muligheter for å korrigere farger, lys, skarphet, fjerne støv fra innskannede bilder, legge på tekst, krympe filer osv. PhotoFiltre har også en batch-løsning som lar deg utføre forskjellige justeringer på alle bildene i en mappe.
Jeg liker også de meget logiske høyreklikk-menyene, som gir rask tilgang til funksjoner som brukes ofte.
Du finner også en rekke spennende og effektfulle filtre og masker, og flere plugins kan lastes ned gratis fra utviklerens nettsider, blant annet for korrigering av hvitbalanse og røde blitsøyne. En plugin som endrer språkdrakt til norsk, finnes også til gratis nedlasting.”
(http://www.dinside.no/105506/photofiltre-gratis-bildebehandling)

Audacity
Audacity er et program for opptak og redigering av lyd. Det kan brukes til å lage muntlige fremføringer og hørespill.
”Audacity er et lydredigeringsprogram som kan brukes på operativsystemene GNU/Linux/UNIX, Mac OS 9/OS X og Microsoft Windows.
Man kan gjøre enkel klipping og liming mellom flere lydspor. Man kan zoome ut og inn på lydsporene, og hvis man zoomer langt nok inn, kan man justere lydbølgen manuelt ned til minste detalj. Audacity har en mengde filtere og effekter, for eksempel til å reversere, invertere, endre hastighet og tonehøyde, frekvensfilter og støyfjerning.
Programmet kan importere og eksportere lyd i formatene WAV, Ogg Vorbis og MPEG-lyd (inkludert MP2 og MP3-filer, eksport vha. LAME).”
(http://no.wikipedia.org/wiki/Audacity)

ScreenHunter
ScreenHunter kom jeg over med et nettsøk en gang tidlig på 2000-tallet. Det programmet jeg hadde brukt før fungerte ikke i Windows 2000.
"Muligheten til å ta skjermbilder er kjekk å ha. Riktignok har man i Windows allerede muligheten til dette ved hjelp av Print Screen, men ScreenHunter tilbyr langt mer funksjonalitet. Ved et tastetrykk på den forhåndsdefinerte snarveisknappen (programmet må være aktivt for at denne skal fungere), tas et skjermbilde av den typen du har bestemt.
Blant valgene av type skjermbilde finnes rektangulært område, aktivt vindu og hele skjermen."
Du velger selv om skjermbildet skal lagres som fil (bmp eller jpg) eller midlertidig på utklippstavlen før du limer det inn.
(http://www.hardware.no/artikler/programtips_screenhunter/28445)

mandag 3. september 2012

Referat 1. samling

Onsdag 29. august

Norsk 2 har hovedvekt på IKT i norsk og lese- og skrivekunnskap.

Dagen startet med presentasjoner av både studenter og lærere. Deretter hadde Marit forelesning om seksårsundersøkelsen, som handler om hvorvidt seksåringer er modne nok til å begynne på skolen. Dette er en undersøkelse vi skal gjennomføre i uke 40 ved hjelp av metoden intervju, og vi fikk en kort innføring i dette. Vi diskuterte parvis hvilke ulike etiske dilemmaer som kan oppstå i en slik intervjusituasjon med barn.  

(Skrevet av Caroline og Guro.)


Torsdag 30. august

Det var en gang søt liten gjeng med studenter som skulle lære seg å blogge for å få bestått arbeidskrav i norsk. De bodde østenfor sol og vestenfor måne, og hadde nå reist langt og lengre enn langt for å finne frem til denne bloggverden. For å få godkjent bloggoppdraget hos kong Thomas var det tre utfordringer de måtte igjennom. De måtte lage en bloggside, de måtte skrive innlegg og de måtte kommentere andres innlegg. Det første man må gjøre for å få opprettet en blogg er å skaffe seg en Google-konto. Dette fikk heldigvis alle til. Så skulle bloggsiden opprettes, og det var her utfordringene startet. For noen av studentene gikk det kjempelett, og de laget seg noen flotte blogger. For andre var det litt mer trøbbel, men de som tok det lett gikk rundt og hjalp sine medstudenter. På denne måten fikk de alle laget sin egen blogg og skrevet innlegg. Alle kunne derfor vende lykkelig hjem til kongen som hadde gitt dem arbeidskravet.


På veien hjem tok de seg en tur i området ved Bodø elva (fra Bodin leir til Bodin kirke). På denne turen støtte de på Viggo Eide som kunne fortelle masse om Bodøs historie. De fikk høre om de mange gravhaugene, om fangeleiren i Tjønndalen og om hulveien, der det var mye trafikk fra nordsida og mot kirka. Ved bautasteinene fikk de se på ulike ting guiden hadde med seg, blant annet noe kvinnene brukte når de vevde.


Derfra gikk de videre til værstasjonen og så til ornitologhytta der fuglene blir fanget og merket før de får fly videre. Så bar ferden videre til de store steinene der de fikk høre om tilblivelsen av sinnssykehuset/asylet, og om spionasje og Selmer Nilsen. Det siste stoppet på den guida turen var Bodin kirke hvor de fikk høre om graver og hvordan noen folk før ble gravlagt under kirka. Etter denne lange, fine historiske turen var de så sultne at de gikk innom Peppes pizza. Der spiste de seg så gode og mette at de måtte rulle hjem til kong Thomas for å rapportere om resultatet av blogginga. 

(Skrevet av Stine og Trine.) 


Fredag 31. august


I dag begynte vi med å samtale om turen vi gjennomførte til Bodøelva i går. Vi gjennomgikk hvilke poster vi var innom, og hva vi husket fra dette. Etterpå snakket vi om hvordan vi kan knytte en slik tur opp mot det norskfaglige, og hvordan vi kunne forsvare en tur ved hjelp av LK06. Deretter jobbet vi i grupper, og snakket om hvordan vi kunne bruke en slik tur i forhold til ulike deler av LK06.
Dagen fortsatte med gjennomgang av hvordan vi skal gjennomføre 6-årsundersøkelsen, og vi jobbet to og to sammen med å øve oss på å være intervjuer. Etter lunsj fortsatte vi med å snakke om utfordringer i forhold til dette intervjuet. Utfordringer vi diskuterte var blant annet:

  • Hva hvis eleven ikke forstår hva du mener med ”å rime”?
  • Hva om eleven kan skrive ord, men ikke kommer på hvilke ord han kan skrive?
  • Hvordan holde samtalen gående mens du skriver? Må du det?
  • Skal man rette på elevene hvis de leser eller skriver feil?

Dagen ble avsluttet med gjennomgang av pensum og arbeidskrav, der frist for første innlevering, presentasjon av oss selv, er 9. september.

(Skrevet av Anniken J og Susanne.)

lørdag 1. september 2012

Bloggetips

Legg opp en "gadget" med "Recent comments" (som du endrer til "Siste kommentarer). Da er det lettere å følge med på kommentarene du får. Plasser den nokså høyt slik at du ser den til høyre når du er i bloggen din. Se min blogg.

Tilsvarende gjør blogglista at vi kan følge med på hverandres skrive-/publiseringsaktivitet. Den fyller vi alle opp etter hvert som vi får adressene til de andre norsk2-bloggene.